ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ “Green Paths Akrounta”

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ “Green Paths Akrounta”

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το δεύτερο ευρωπαϊκό έργο αλληλεγγύης του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας.

Οι εθελοντές του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας σχεδίασαν και υλοποίησαν κατά το 2023 το ευρωπαϊκό έργο αλληλεγγύης Green Paths Akrounta είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από την κοινότητα της Ακρούντας, καθώς και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Το έργο είχε διάρκεια 12 μήνες (Μάρτιος 2023 – Φεβρουάριος 2024), κατά τους οποίους τα μέλη της ομάδας έκαναν έρευνα για καλές πρακτικές για τη δημιουργία του βοτανικού τους κήπου, μέσα από τις εκπαιδευτικές εκδρομές που έκαναν στο Βοτανικό Πάρκο CyHerbia Αυγόρου και στο Βοτανικό Κήπο του Γεωπάρκου Τροόδους. Μέσα από τις επισκέψεις αυτές οι συμμετέχοντες έμαθαν για τις ιδιότητες και για τη χρήση των αρωματικών φυτών στην καθημερινή ζωή, ενώ παράλληλα γνώρισαν καλύτερα την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου μας. Επίσης, μέσα από το εργαστήριο “Εκμάθηση τεχνικών για κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά” απέκτησαν τις απαραίτητες δεξιότητες για την κατασκευή των δικών τους δοχείων για τα αρωματικά φυτά που φύτεψαν και αποτελούν πλέον το μικρό βοτανικό κήπο της κοινότητας, ενώ τα QR codes που βρίσκονται πάνω στους ανθώνες οδηγούν στην ιστοσελίδα eakrounta.org για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φυτά, αλλά και το πρόγραμμα γενικότερα. Παράλληλα, οι εθελοντές του έργου βοήθησαν στη βελτίωση του περιβάλλοντος της κοινότητας μέσα από τις δύο εκστρατείες καθαριότητας που έκαναν σε μονοπάτια γύρω από τον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και στο κοινοτικό γήπεδο. Ένα μεγάλο μέρος του έργου αποτέλεσε η διαδικτυακή καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που έτρεχε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του eAkrounta & του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας.

Το έργο Green Paths Akrounta επιχορηγείται από το “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης” και υπάγεται στη θεματική των “πράσινων δεξιοτήτων”. Μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει την ευκαιρία σε ομάδες νέων που αποτελούνται από τουλάχιστον 5 άτομα, ηλικίας 18-30 ετών να υλοποιήσουν ένα έργο αλληλεγγύης διάρκειας από 2 μέχρι 12 μήνες με στόχο να δημιουργήσουν μια θετική αλλαγή στην κοινότητά τους.

Το Κέντρο Νεότητας Ακρούντας είναι εθελοντική οργάνωση νεολαίας, η οποία δραστηριοποιείται αδιάλειπτα από το 1982. Στόχος του είναι η υγιής απασχόληση των νέων της κοινότητας, η επιμόρφωση και η ενδυνάμωσή τους σε διάφορους τομείς που απασχολούν τους νέους στη σύγχρονη εποχή. Το Κέντρο Νεότητας Ακρούντας είναι ενεργό μέλος στον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), ο οποίος υποστηρίζει και ενισχύει τη δράση των νέων σε όλη την Κύπρο και ενθαρρύνει την ανάληψη πρωτοβουλιών από νεαρούς εθελοντές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην ύπαιθρο, μέσα από τα 50 και πλέον κέντρα νεότητας που υπάρχουν Παγκύπρια.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ακρούντας η παρουσίαση του έργου Green Paths Akrounta και των αποτελεσμάτων του και ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους για τις θετικές αλλαγές που επέφερε το έργο στην κοινότητα, για το πώς μπορεί να συνεχίσει να επιδρά προς όφελος της, αλλά και για νέες προκλήσεις και σκέψεις για δράσεις.