Κέντρο Νεότητας Ακρούντας

Κέντρο Νεότητας Ακρούντας

Το Κέντρο Νεότητας Ακρούντας συμπλήρωσε το 2022 40 χρόνια από την ίδρυση του, 40 χρόνια αδιάλειπτης δράσης και προσφοράς προς τους νέους και την κοινότητα.

Στις 17 Ιουλίου 1982, μια ομάδα νέων του χωριού μας, προχώρησε στην ίδρυση του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας. Με τη δημιουργία του Κέντρου Νεότητας η κοινότητά μας μπήκε σε νέα εποχή, αφού παράλληλα με την Ποδοσφαιρική Ομάδα (συνέχεια της ΕΠΑ Ακρούντας – Ένωση Ποδοσφαιριστών Ακρούντας), αναπτύχθηκαν Ομάδα Χορού και Θεάτρου, οι οποίες εμπλούτιζαν τις εκδηλώσεις του χωριού και όχι μόνο.

Το Κέντρο Νεότητας Ακρούντας, διαχρονικά, στηρίζει και ενθαρρύνει την αθλητική δραστηριότητα των νέων. Η Ποδοσφαιρική Ομάδα του ΚΝΑ συμμετείχε μέχρι και την αθλητική περίοδο 2020-2021 στο Πρωτάθλημα της Αθλητικής Ομοσπονδίας Κέντρων Νεότητας Λεμεσού, με μια πολύ καλή παρουσία. Επίσης, το Σεπτέμβριο του 2014 το ΚΝ υποστήριξε τη δημιουργία Ομάδας Τοξοβολίας, η οποία δραστηριοποιείται στο χωριό μας. Σήμερα, αριθμεί πάνω από 30 αθλητές που λαμβάνουν μέρος στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα.

Την τελευταία 20ετία το Κέντρο Νεότητας προσαρμόζει τις δράσεις του με κύριο στόχο τη γνωριμία και αλληλεπίδραση των παιδιών και των νέων της κοινότητάς μας, με διάφορους τρόπους, όπως η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Κατά καιρούς έχουμε φιλοξενήσει μαθήματα χορού και θεάτρου, καράτε, γυμναστικής και kick boxing, ενώ πιο πρόσφατα, μέχρι και σήμερα, πραγματοποιούνται μαθήματα τέχνης κάθε Σάββατο. Σημαντικός και διαχρονικός μας στόχος είναι η επιμόρφωση και η ενδυνάμωση των νέων της κοινότητάς μας σε διάφορους τομείς που απασχολούν τους νέους στη σύγχρονη εποχή. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε κατά καιρούς μονοήμερα σεμινάρια και συμμετέχουμε σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Το Κέντρο Νεότητας Ακρούντας είναι ενεργό μέλος στον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), ο οποίος υποστηρίζει και ενισχύει τη δράση των νέων σε όλη την Κύπρο και ενθαρρύνει την ανάληψη πρωτοβουλιών από νεαρούς εθελοντές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην υπαιθρο, μέσα από τα 50 και πλέον κέντρα νεότητας που υπάρχουν παγκύπρια.

Το Κέντρο Νεότητας Ακρούντας έχει καθιερώσει και διοργανώνει κάθε χρόνο, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, τις Πασχαλινές εκδηλώσεις της κοινότητάς μας, που πραγματοποιούνται τη Δευτέρα του Πάσχα, καθώς και εκστρατείες καθαριότητας, δενδροφύτευση, αιμοδοσία, συλλογή τροφίμων και ρουχισμού για άπορες οικογένειες, ενώ είμαστε συνεχώς ανοιχτοί σε νέες προτάσεις για δράσεις και συνεργασίες. Σημαντικός σταθμός στις δράσεις μας, ήταν το 2017, οπότε καθιερώθηκε το Μαγιάτικο Πανηγύρι μας, το οποίο πραγματοποιείται την 1η Μαΐου κάθε χρόνο, στο πάρκο της κοινότητας. Στο Μαγιάτικο Πανηγύρι, οι επισκέπτες μας έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν, παρακολουθώντας μουσικές και χορευτικές παραστάσεις από προσκεκλημένες σχολές και ομάδες, ενώ σημαντική θέση έχουν τα παιδιά που διασκεδάζουν με διάφορες παιδαγωγικές δραστηριότητες.

Το 2022, και με αφορμή τα 40χρονα του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας, η ομάδα των εθελοντών μας αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να εντάξει την κοινότητα μας στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή με τη δημιουργία και υλοποίηση ενός καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος, με τίτλο eAkrounta, το οποίο συνοψίζεται στην παρούσα ιστοσελίδα και έχουμε τη χαρά να σας καλωσορίσουμε.

Στόχος του έργου αλληλεγγύης “eAkrounta” ήταν η καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της κοινότητας μας, η ψηφιοποίηση παλιών φωτογραφιών και ιστορικού αρχειακού υλικού, ο εντοπισμός και ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος, καθώς και η προώθηση του χωριού μας, τόσο στους ντόπιους, όσο και στους ξένους επισκέπτες. Παράλληλα, στα πλαίσια του προγράμματος, έγινε ένα μικρό ντοκιμαντέρ με μνήμες των κατοίκων της κοινότητας και σκηνές από διάφορα σημεία του χωριού μας. Το σχέδιο eAkrounta και η αντίστοιχη ιστοσελίδα είναι η συνεισφορά του Κέντρου Νεότητας, το δώρο του προς το χωριό μας, για τον εορτασμό των 40 χρόνων της δράσης του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εθελοντές του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας στέκονται διαχρονικά στο πλευρό της κοινότητας, με όραμα την ανάπτυξη και εξέλιξη του χωριού μας.

Διοικητικό Συμβούλιο 2023-2025

Πρόεδρος: Μαρία Χριστοφόρου
Αντιπρόεδρος: Έλενα Παπανδρέου
Γραμματέας: Κλεάνθης Στέλιου
Ταμίας: Ειρήνη Κωνσταντίνου
Μέλος: Χαράλαμπος Χριστοφόρου

Διοικητικό Συμβούλιο 2021-2023

Πρόεδρος: Μαρία Χριστοφόρου
Αντιπρόεδρος: Κλεάνθης Στέλιου
Γραμματέας: Έλενα Παπανδρέου
Ταμίας: Ειρήνη Κωνσταντίνου
Μέλος: Χαράλαμπος Χριστοφόρου

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης