Το Green Paths Akrounta είναι το Ευρωπαϊκό Έργο Αλληλεγγύης το οποίο υλοποιεί η ομάδα εθελοντών του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας για το έτος 2023.
Οι νέοι της Ακρούντας θέλοντας να προστατέψουν το περιβάλλον της κοινότητας, να ευαισθητοποιήσουν αλλά και να επιμορφώσουν παιδία, νέους και ενήλικες σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης, αποφάσισαν να υλοποιήσουν το έργο αλληλεγγύης Green Paths Akrounta μέσα από μια σειρά δράσεων.
Δράσεις Green Paths Akrounta
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ:
Βοτανικό Πάρκο CyHerbia, Αυγόρου
Η εκπαιδευτική εκδρομή στο Βοτανικό Πάρκο CyHerbia στο Αυγόρου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023. Η ομάδα εθελοντών του Ευρωπαϊκού Έργου Αλληλεγγύης Green Paths Akrounta, μαζί και με άλλους συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο βοτανικό κήπο και να μάθουν για τα χαρακτηριστικά και τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και των αρωματικών φυτών, τον τρόπο απόσταξης και επεξεργασίας τους, καθώς και τους τρόπους χρήσης τους στην καθημερινότητά μας. Είχαν, ακόμα, την ευκαιρία να περπατήσουν μέσα στον λαβύρινθο και να προσπαθήσουν να “αποδράσουν” από αυτόν, όπως επίσης και να περιηγηθούν στο μονοπάτι της φύσης, στο οποίο τα δέντρα που το περιβάλλουν σχηματίζουν την περίμετρο της Κύπρου, ενώ παράλληλα περιλάμβανε πληροφορίες και διάφορα “μαγικά σκηνικά.”
Δεύτερος σταθμός της εκδρομής μας ήταν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, στο Κάβο Γκρέκο. Εκεί, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν εκθέματα σχετικά με την πανίδα της Κύπρου από διάφορες περιοχές και χρονολογικές φάσεις, τόσο μέσα από τα διάφορα εκθέματα, όσο και μέσα από ένα σχετικό με το θέμα και πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.
Βοτανικός Κήπος Γεωλογικού Πάρκου Τροόδους
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκπαιδευτική εκδρομή, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου Αλληλεγγύης Green Paths Akrounta, στο Βοτανικό Κήπο και το Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον τρόπο δημιουργίας του νησιού μας και να γνωρίσουν τα ενδημικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας, ενώ είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον κήπο και να δουν από κοντά πολλά από αυτά τα είδη της χλωρίδας, αλλά και το πώς διαμορφώθηκε το τοπίο γύρω από το Μεταλλείο του Αμιάντου.
Δεύτερος σταθμός της εκδρομής ήταν το Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους, το οποίο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του οικισμού των εργατών του Μεταλλείου Αμιάντου. Εκεί, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον τρόπο λειτουργίας του μεταλλείου, για την εξόρυξη και επεξεργασία του αμιάντου, καθώς και για τη ζωή των εργατών και των οικογενειών τους στον οικισμό του Αμιάντου.
Δημιουργία Βοτανικού Κήπου με αρωματικά φυτά
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η δημιουργία του αρωματικού κήπου του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου Αλληλεγγύης Green Paths Akrounta.
Η φύτευση έγινε στα δοχεία-γλάστρες που κατασκευάστηκαν από την επανάχρηση των ξύλινων παλέτων, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου με τίτλο “Εκμάθηση τεχνικών για κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά”. Στις χειροποίητες γλάστρες μας, οι οποίες τοποθετήθηκαν δίπλα από το Πολυκέντρο Νεολαίας, φυτέψαμε λασμαρί, λεβάντα, μερσινιά, σχινιά και πεύκα, ομορφαίνοντας έτσι την κοινότητά μας και το νέο “σπίτι” του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας, ενώ παράλληλα οι νεαροί εθελοντές ανέλαβαν μια νέα ευθύνη, τη φροντίδα του δικού τους κήπου.
Τα φυτά που κοσμούν τον βοτανικό κήπο μας έχουν και κάποιες ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.
Χρήση αρωματικών φυτών στην καθημερινή ζωή και περιορισμός της σπατάλης του βρώσιμου φαγητού
Λεβάντα: Το τσάι από το φυτό βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες, του άγχους και στις ημικρανίες Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χαλαρώνει και καταπραΰνει (μια σταγόνα στο μαξιλάρι βοηθάει στις αϋπνίες, ενώ παράλληλα μειώνει τους πόνους της περιόδου).
Λασμαρί (αρισμαρί) ή Δεντρολίβανο: Το τσάι από το φυτό βοηθάει στη μνήμη καθώς και στη συγκέντρωση του ατόμου. Επίσης είναι χρήσιμο για αποφυγή της τριχοφυΐας, και ενδυνάμωση της τρίχας. Ανήκει, επίσης, και στην κατηγορία των εντομοαπωθητικών.
Μυρτιά ή Μερσινιά (μυρσίνη): Η μυρτιά και τα παράγωγα της αποτελούν μεγάλης σημασίας φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Τα φύλλα της είναι τονωτικά και αντισηπτικά. Δρα κατά της ουλίτιδας, των πονόδοντων, των δερματικών παθήσεων, της διάρροιας και του εκζέματος.
Σχινιά: Τα κλαδιά χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για τον υποκαπνισμό αλλαντικών ενώ παλαιότερα, στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας χρησιμοποιούνταν για υποκαπνισμό φύλλων καπνού. Παράλληλα, οι καρποί χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραγωγή λουκάνικων. Οι καρποί χρησιμοποιούνται επίσης ως αρωματικό για το μαγείρεμα ειδών κυνηγιού, ενώ μπορούν και να καταναλωθούν νωποί ή καβουρδισμένοι ως συνοδευτικό ποτών. Από το φυτό εξάγεται το σχινέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό κατά δερματικών παθήσεων. Το σχινέλαιο είναι ιδιαίτερα στυπτικό, χαλαρωτικό και καταπραϋντικό για τον πόνο του αυτιού.
Λουίζα: Το τσάι από λουίζα βοηθάει στην χαλάρωση και στην ευεξία καθώς αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα, καθώς επίσης στην μείωση του άγχους.
Λυγαριά: Η λυγαριά ρυθμίζει τις γυναικείες ορμόνες, απαλύνει τα δύσκολα έμμηνα και μειώνει τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Πεύκο ήμερο ή κουκουναριά: Η κουκουναριά ή πεύκο ήμερο είναι αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο. Κατάγεται από την Ν. Ευρώπη. Το φύλλωμα της είναι αρωματικό, σκουροπράσινου χρώματος που φέρει μεγάλους, βαρείς, σφαιρικούς κώνους. Ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι μέτριος και αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη. Είναι το πλέον χρησιμοποιημένο είδος πεύκου στην κηποτεχνία. Επίσης είναι κατάλληλο για πεζοδρόμια και αλσύλλια. Επιπλέον, πολλαπλασιάζεται με σπόρο και προτιμά τα ελαφριά και ηλιόλουστα εδάφη.
Τουλίπα: Οι τουλίπες είναι βολβόριζα φυτά και ο βολβός τους είναι ωοειδής και καλύπτεται από διάφορους μεμβρανοειδής χιτώνες καστανού χρώματος. Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με τους βολβούς αυτούς, οι οποίοι δημιουργούν υπόγεια ριζώματα και, με τη σειρά τους, τα ριζώματα αυτά δημιουργούν νέους βολβούς, και έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ολόκληρες αποικίες. Τα κύρια χρώματα των ανθέων της τουλίπας είναι το κίτρινο και το κόκκινο, αλλά βρίσκουμε και λευκά, πορφυρά και ροζ άνθη.
ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Χρήση αρωματικών φυτών στην καθημερινή ζωή
Κατά την επίσκεψή στο Βοτανικό Πάρκο CyHerbia οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα τη χρήση των αρωματικών φυτών στην καθημερινή ζωή και να μάθουν για τα χαρακτηριστικά και τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και των αρωματικών φυτών, τον τρόπο απόσταξης και επεξεργασίας τους, καθώς και τους τρόπους χρήσης τους στην καθημερινότητά μας, ενώ μπορούσαν να δουν από κοντά όλα τα φυτά, να τα αγγίξουν και να τα μυρίσουν.
Οι γνώσεις που απέκτησαν τα μέλη της ομάδας τους βοήθησαν να επιλέξουν τα φυτά για το δικό τους μικρό βοτανικό κήπο, ενώ οι ευεργετικές ιδιότητες τους αποδείχτηκαν χρήσιμες στην καθημερινότητά τους.
Εκμάθηση τεχνικών για κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά
Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο κατασκευής δοχείων-γλαστρών από ανακυκλώσιμα υλικά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου Αλληλεγγύης Green Paths Akrounta.
Σε αυτό οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν να ξεμοντάρουν τα ξύλινα παλέτα, να καθαρίζουν και να λειαίνουν την επιφάνεια των ξύλων, να υπολογίζουν το μέγεθος των ξύλων που χρειάζονται και να τα κόβουν, να συναρμολογούν τα ξύλα μεταξύ τους, να βάφουν τα ξύλινα κουτιά και να εφαρμόζουν μονωτικό υλικό για προστασία του ξύλου από την υγρασία.
Τα δοχεία που κατασκευάστηκαν αποτελούν τους ανθώνες για το Βοτανικό κήπο του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας, τα οποία “φιλοξενούν” τα αρωματικά φυτά.
Υιοθέτηση καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης
Το εργαστήριο υλοποιήθηκε, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, στα πλαίσια της εκδήλωσης για την παρουσίαση της ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Οι προσκεκλημένοι και οι συμμετέχοντες, έλαβαν μέρος στο εργαστήριο, ενω είδαν παράλληλα την συνολική εικόνα του έργου αλληλεγγύης Green Paths Akrounta και όλες τις προηγούμενες δράσεις.
Το εργαστήριο επικεντρώθηκε στην υιοθέτηση καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και την κατανόηση των θετικών επιδράσεων που επιφέρει, όπως είναι η διατήρηση φυσικών πόρων, η μείωση της ρύπανσης, η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας. Με τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο οι παρευρισκόμενοι έμαθαν τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας ατομικά να συμβάλει στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος έμπρακτα, και να περιορίσει το ανθρώπινο αποτύπωμα.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Έργου Αλληλεγγύης Green Paths Akrounta πραγματοποιήθηκαν δύο εκστρατείες καθαριότητας. Η πρώτη καθαριότητα έγινε στην περιοχή γύρω από τον Υδατοφράκτη Γερμασόγειας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ακρούντας και με τη συμμετοχή του City friends club, των οποίων η συνεισφορά ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη.
Η δεύτερη εκστρατεία καθαριότητας έγινε στο Κοινοτικό Γήπεδο Ακρούντας σε συνεργασία με την Ομάδα Τοξοβολίας.
Την ίδια μέρα μέλη της ομάδας του Green Paths Akrounta έδωσαν συνέντευξη στην Black Lemon TV σχετικά με τις εμπειρίες τους από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Διαδικτυακή καμπάνια για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Οι βασικοί πυλώνες της διαδικτυακής καμπάνιας ήταν ο περιορισμός της σπατάλης ενέργειας, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση νερού, ο περιορισμός του καταναλωτισμού στα απαραίτητα επίπεδα (τόσο όσο αφορά τις αγορές αγαθών, όσο και τη σπατάλη τροφίμων), πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον γενικά, αλλά και ειδικά για την περιοχή μας, καθώς και η χρήση και τα οφέλη των αρωματικών φυτών.
Η καμπάνια έτρεχε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram & Facebook) από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024 και μπορείτε να τη δείτε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του eAkrounta και του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας.
Ομάδα Green Paths Akrounta
Μαρία Χριστοφόρου
Χαράλαμπος Χριστοφόρου
Ειρήνη Κωνσταντίνου
Γεωργία Μιχαήλ
Σταύρος Αγαθοκλέους
Μαρία Αγαθοκλέους
Καθοδήγηση Ομάδας:
Δήμητρα Παπαδοπούλου
Για την υλοποίηση του έργου συνεργάστηκαν επίσης:
Έλενα Παπανδρέου
Ιάκωβος Μιχαήλ
Ανδρέας Μιχαήλ
Το έργο υλοποιείται από την ομάδα
του Κέντρου Νεότητας Ακρούντας
Το έργο χρηματοδοτείται από το “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”
*Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις. [2022-3-CY02-ESC30-SOL-000095433]
Με την υποστήριξη των:
Σχεδιασμός λογοτύπου Green Paths Akrounta:
Γεωργία Μιχαήλ